Top talent bij ABN AMRO Clearing Bank

Hoe selecteer je internationaal top talent?

Om de “futureproofness” verder te versterken, is het voor ABN AMRO Clearing Bank noodzaak om de juiste workforce voor de toekomst te selecteren én op te leiden. Niet alleen voor Nederland, maar voor haar 11 kantoren wereldwijd in Tokyo, Hongkong, Singapore, Sydney, Chicago, Londen, Frankfurt, Parijs, New York, Sao Paulo en Amsterdam.

Daarom heeft ABN AMRO Clearing Bank een uitdagende arbeidsmarktpropositie ontwikkeld voor internationaal top talent. Onderdeel van deze propositie is een intensief trainingsprogramma bij Nyenrode Business University in combinatie met interne en internationale opleidingen en projecten bij de diverse onderdelen van ABN AMRO Clearing Bank.

“The young grads, adopted every year within ABN AMRO Clearing Bank, bring in fresh thoughts and help us to find new boundaries ” – Jan Bart de Boer CCO, ABN AMRO Clearing Bank

De klantvraag

Sinds 2017 verzorgt Starcheck jaarlijks de selectie voor de internationale graduates van ABN AMRO Clearing Bank. ABN AMRO Clearing Bank benaderde Starcheck met de vraag om een assessment center op te zetten dat:

Angelica Verwijmeren, Global HR Director, ABN AMRO Clearing Bank
“Het programma van de recruitmentdag sluit helemaal aan bij talentvolle young grads” – Angelica Verwijmeren, Global HR Director, ABN AMRO Clearing Bank

De aanpak van Starcheck

Analytische vaardigheden eerst

Starcheck ontwierp een assessment proces dat bestaat uit 3 verschillende stappen:

De eerste stap heeft analytisch vaardigheden als focus. Traditionele psychologische constructen zoals inductief redenen, deductief redeneren, verbaal redeneervermogen en numeriek redeneervermogen komen grondig aan bod. Afname vindt online plaats. De internationale graduates kunnen zelf de afnametaal kiezen. Er zijn meer dan 40 talen beschikbaar zodat de cognitieve tests in de moedertaal gemaakt kunnen worden, een must om bias tegen te gaan.

Live presteren

De derde stap is een live assessment center, bestaande uit een analyse-presentatie opdracht, een groeps-assessment en een gestructureerd interview op basis van het online assessment. We trainen HR en hiring managers als assessoren voor één onderdeel van het assessment center. En we organiseren de training via videoconferentie, rekening houdend met de verschillende tijdzones.

Persoonlijkheid, drijfveren en integriteit

Kandidaten die aan de vooraf vastgestelde norm voldoen, gaan door naar de tweede stap waarbij persoonlijkheid, drijfveren en integriteit wordt gemeten. Bij deze kandidaten worden de resultaten van stap 1 en 2 gecombineerd in een competentiegerichte rapportage (gebaseerd op het futureproof profiel).

Evalueren en ranken

Na het live assessment vindt in elke regio een eindevaluatie plaats onder leiding van Starcheck. Tijdens deze evaluatie vergelijken we het competentiegerichte rapport met de live assessment resultaten. Uiteindelijk organiseren we een algemene kalibratie sessie om de ranking van alle kandidaten af te ronden.

“If you listen to new voices, you instantly get so many new brilliant ideas” – Jan Bart de Boer CCO, ABN AMRO Clearing Bank

De resultaten

De start in 2017

Gedurende een maand hebben we meer dan 100 kandidaten geassesst in ABN AMRO kantoren in Nederland, Chicago, Londen, Sydney en Singapore. Het resultaat was dat ABN AMRO Clearing Bank wereldwijd tien kandidaten aannam. Een jaar later evalueerden we met de business of deze aanwervingen als toptalent werden beschouwd. Dat was zonder uitzondering het geval. Het was de investering meer dan waard.

2018 en verder

Het succes van 2017 heeft ABN AMRO Clearing Bank gemotiveerd om met dit programma jaarlijks 12 tot 20 internationale toptalenten aan te nemen. Bovendien is het verloop onder deze hires zeer laag. In 2018 heeft ABN AMRO Clearing Bank Starcheck gevraagd een assessmentproces te ontwikkelen voor IT-afgestudeerden. Ook dit proces loopt sinds 2018 met groot succes.

Leren talent te herkennen

De hiring managers, die de afgelopen jaren betrokken zijn geweest als assessor, geven aan veel geleerd te hebben in hun rol als selecteur. Het enthousiasme onder managers om als assessor telkens deel te nemen is jaarlijks groot.

“De afwisselende elementen van het assessment en de betrokkenheid van onze organisatie maakt het tot een interessante journey voor de kandidaten en onze managers” – Angelica Verwijmeren, Global HR Director, ABN AMRO Clearing Bank

Over ABN AMRO Clearing Bank

ABN AMRO Clearing is een toonaangevende wereldwijde aanbieder van geïntegreerde oplossingen op het gebied van clearing, uitvoering, bewaring, financiering en risicobeheer. Met tien kantoren wereldwijd bedient zij klanten op meer dan 160 beurzen, MTF’s en FX-liquiditeitscentra en verwerkt zij dagelijks meer dan 20 miljoen transacties. ABN AMRO Clearing behoort consequent tot de top 3 van clearingfirma’s op de meeste relevante derivatenbeurzen wereldwijd.

Met 800 collega’s en partners en klanten zijn zij verantwoordelijk voor het bevorderen en ondersteunen van verstandige en duurzame regelgeving. ABN AMRO Clearing Bank gebruikt haar kennis en expertise om de weg te wijzen naar veilige en transparante financiële ecosystemen.

Assessment aanvragen

Direct bellen: 088 – 277 377 6