Zelf assessment

Met een zelf assessment selecteren geschikte kandidaten zichzelf

Vóórin het recruitment proces

Door schaarste zijn werkgevers vaak geneigd vacatures te mooi voor te stellen. Te romantisch, te gelikt, of met organisatie waarden erbij die de werkelijkheid niet dekken. Hierdoor zijn kandidaten niet in staat om kritisch te beoordelen of de vacature bij hen past. Met als gevolg dat de verkeerde doelgroep van kandidaten in de recruit-mentfunnel terecht komt. 

Marketingtool voor recruitment

En werf je niet de juiste doelgroep dan leidt dat tot teleurstellende interviews, afhakende hiring managers of erger, tot slechte on-boarding ervaringen. Kortom: met een zelf assessment krijg je meer kwaliteit in je recruitment funnel.

Door het zelf assessment spreek je met meer relevante kandidaten

Zelf assessment ontwikkelen

Bij een zelf assessment kan een kandidaat zelf beoordelen of de aangeboden baan en organisatie bij hem of haar past. Je beschrijft op realistische manier wat je als organisatie van een toekomstig medewerker verwacht. Dat kan met tekst, maar video, een zelf-test of een game kunnen ook worden ingezet.

Vervolgens kan een kandidaat onderzoeken of de functie en de organisatie bij hem past. Dat is een sterk zelf selecterend mechanisme en verbetert de kwaliteit van je recruitment-funnel aanzienlijk. Het zelf assessment is een krachtig en vaak onderschat instrument. 

Stap 1


Interview de beste medewerkers en beschrijf 2-3 kritische incidenten

Stap 2


Breng gewenste en ongewenste reactie-patronen in kaart

Stap 3


(Optioneel)
Ontwikkel of verrijk persona's

Stap 4


Vertaal content naar vorm, bv een game of een test (SJT)

Stap 5


Lanceer het zelf assessment en meet conversie

De basis van een zelf assessment

Realistic Job Pré-view

Luister naar nieuwe collega's

De basis van een goed zelf assessment is bijvoorbeeld een Realistic Job Preview. Hiermee communiceer je zo waarheidsgetrouw mogelijk wat een functie precies vraagt en wat de daadwerkelijke organisatiecultuur is.

De manier om tot een Realistic Job Preview te komen, is het houden van interviews met succesvolle medewerkers, die bij voorkeur niet langer dan 6 maanden in dienst zijn. De techniek die daarvoor wordt ingezet, is de Kritische Incidenten Methode, Critial Incident Technique. Met deze techniek kun je reactiepatronen in kritische situaties achterhalen, die in een functie het verschil maken tussen succes en falen.

Realistic Job Preview een kijkje in de keuken
Met een Realistic Job Preview laat je kandidaten kennis maken met gewenste en ongewenste reactie patronen

Breng succes en falen realistisch in kaart

Als je met de Kritische Incidenten Methode deze situaties en gewenste en ongewenste reactiepatronen hebt achterhaald kun je deze inzetten om je propositie helder te communiceren naar de arbeidsmarkt. Ook kun je de gewenste en ongewenste reactiepatronen gebruiken om een persona te ontwikkelen. Tot slot kun je kritische incidenten gebruiken om een Situational Judgement Test (SJT) te laten opstellen.

In een Situational Judgement Test (SJT) beschrijf je de situatie en vraag je naar wat voor gedrag een kandidaat zou willen laten zien. Hiermee kan de kandidaat zelf ontdekken of diens reactiepatroon past bij de functie en de organisatie. Op die manier kunnen kandidaten zelf een heldere afweging maken over hun kans op succesvol functioneren en fit met de organisatie.

Zelf assessment werft inspireert
Een zelf assessment is zeer geschikt om te gamificeren.
Dan krijgt het zelf assessment meteen wervend effect

Zelf assessment ontwikkelen met Starcheck

Indien jouw organisatie een self-assessment wil gaan inzetten, helpen wij bij het doorlopen van alle stappen. Van het in kaart brengen van kritische incidenten, het benoemen van reactiepatronen, tot het ontwikkelen van persona’s  en het self-assessment zelf.

We schrijven content voor je werkenbij website of zorgen dat het zelf assessment wordt gegamificeerd. 

Assessment aanvragen

Direct bellen: 088 – 277 377 6