Selecteren van IT professionals

Selecteren van IT professionals, onze specialiteit

Starcheck is gespecialiseerd in het selecteren van IT professionals. We hebben ruime ervaring met het bedenken en uitvoeren van selectie programma’s voor kleine, grote en bekende IT werkgevers. Dat doen we voor bol.com, Ordina en ook voor ABNAMRO Clearing,  Intermax en anderen.

Vraag is veel harder gestegen dan het aanbod

IT professionals zijn schaars

De tijd dat IT professionals met name bij IT bedrijven werkten, ligt ruim achter ons. Nu is dat geheel anders. IT technology zit verweven in elke onderdeel van elke organisatie. Van ontwikkeling tot delivery, van acquisitie tot after sales; informatie technologie is de bodemplaat van de meeste organisaties.

Hierdoor is de vraag naar IT professionals spectaculair gestegen. Structureel gestegen zelfs: door verdergaande digitalisering, neemt de vraag naar IT professionals alleen maar toe. Tegelijkertijd studeren veel te weinig IT’ers af om die arbeidsmarktbehoefte in te vullen. Met structurele schaarste tot gevolg.

Kon je vroeger nog selecteren op functiegeschiktheid, nu is de recruitmentfunnel nauwelijks te vullen met ervaren funktiegeschikte kandidaten. Dus wat nu?

IT professionals zijn schaars
Naar mate je arbeidsmarkt propositie minder sexy is, ben je meer aangewezen op alternatieve doelgroepen” 

Aantrekkelijkheid propositie

Schaarste versus kunnen onderscheiden

Beschikt je organisatie over een sterke arbeidsmarkt propositie? Dan sta je sterker in de concurrentieslag om de ervaren IT professional. De afgelopen jaren konden vooral hippe start-ups en scale-ups of grote aansprekende organisaties profiteren van hun propositie. Met name werkgevers die kunnen bewijzen veel te investeren in innovatie, vanuit een duidelijke visie, kunnen zich onderscheidend positioneren.

De realiteit is dat de ene organisatie makkelijker ervaren functiegeschikte kandidaten werft dan de andere. Dat heeft onder meer te maken met imago, bekendheid, geloofwaardigheid, arbeidsvoorwaarden, gepercipieerd risico en andere elementen van de propositie die geboden worden.

Schaars IT talent
Werf je breed, dan gaat het niet om streng selecteren, maar om precies selecteren.” 

Met ervaring of zonder ervaring

IT professionals, specifiek of breed werven?

Indien je organisatie de recruitment funnel onvoldoende kan vullen met functie geschikte kandidaten, kun je onderzoeken of je meer moet werven onder potentieel geschikte kandidaten.
Je gaat dan breder werven en je benadert alternatieve doelgroepen. En je selecteert op precies dát potentieel dat je nodig hebt.

Onze ervaring is dat selecteren op bovengemiddeld potentieel uiteindelijk een beter resultaat oplevert dan het selecteren van matig functie geschikte kandidaten. Dit is ook afhankelijk van de opbouw van het personeelsbestand van jouw organisatie.

Precies selecteren van IT talent

ROI van opleidingskosten

Risico's beheersen bij selectie op potentieel

Het opleiden van een niet gekwalificeerde IT-er tot een inzetbare professional, is relatief duur. Veel risico’s op afvallers wil je hier niet hebben. Bovendien eisen de ontwikkelingen in de IT om een permanente bijscholing. Dat stelt hoge eisen aan verschillende facetten van het analytisch vermogen.

Daarnaast heeft ook de manier van werken in de IT zich snel ontwikkeld. Van waterval naar agile. Een agile manier van werken, vraagt meer communicatieve vaardigheden, zowel binnen het team, maar ook met klanten en gebruikers.

Selectie op potentieel

Wij helpen bij het selecteren van IT professionals

Starcheck beschikt over een schat aan kengetallen. Bijvoorbeeld over de gewenste opbouw van de recruitment funnel. Ook kunnen we aangeven hoeveel kandidaten je in welke fase van het recruitmentproces nodig hebt om uiteindelijk kandidaten binnen te halen die zich kunnen ontwikkelen tot hoogwaardige IT professionals. Starcheck biedt inzicht bij het definiëren van de gewenste doelgroep en het tweaken van je propositie.

Met onze ervaring kennen we per functie tot in detail het psychologisch profiel. Dat komt van pas bij het selecteren van IT professionals. Maar ook bij het kunnen inschatten van persoonlijk groei. Immers, we zijn bekend met de psychologische kenmerken die van belang zijn om door te groeien naar IT gerelateerde eindfuncties.

Meer weten over onze aanpak? Neem contact op met onderstaand formulier of bel ons rechtstreeks. 

Assessment aanvragen

Direct bellen: 088 – 277 377 6