Twee kansen voor recruitment en selectie tijdens Corona crisis

De Corona crises levert veel ongemak op, veel zorgen ook. Maar biedt ook nieuwe inzichten en kansen. Minder verkeer (de NS meldt 85% minder reizigers), minder bedrijvigheid en schonere lucht bijvoorbeeld. Ook kansen voor recruitment en selectie. In dit blog geef ik je twee concrete kansen die snel zijn te realiseren. 

De Corona crisis als vacuüm

De Corona crises zal een tijdelijke zijn, zie ook Hoogleraar Arnoud Boot in Buitenhof (vanaf 1:50 min). Dat betekent dat we nu in een soort vacuüm zitten. En acties kunnen inzetten waardoor we straks (wanneer is nu niet te voorspellen) maximaal kunnen meeliften met de terugkerende economische groei. Ik heb een 2-tal kansen op een rijtje gezet die kunnen zorgen voor een betere instroom van talent en innovatie in het recruitment en selectie proces.

“Tijdens de zomervakanties denkt ruim 1/3 van de latent zoekenden na over hun huidige baan en de gewenste loopbaan.”

1. Kans voor recruitment: relaties bouwen met latent zoekenden

Op het gebied van recruitment en selectie liggen hier kansen. De komende weken zijn veel professionals (fix en flex) aan hun thuiswerkplek gekluisterd. Door het thuiswerken, stappen veel professionals uit de dagelijkse hectiek en ontstaat meer ruimte voor evaluatie, zelfreflectie en het ontwikkelen van andere gedachtes over bijvoorbeeld werk. Zaken die een week geleden geen prioriteit kregen (door alle hectiek), kunnen nu, in de komende dagen en weken, serieus worden overwogen.

Voor recruiters is nu hét moment om relevante proposities voor te leggen aan latent zoekenden.

Actieve baanzoekers

2. Kans voor selectie: alternatieven voor het sollicitatie gesprek

Momenteel proberen mensen f2f contact zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien werken mensen thuis, zijn toevallig verkouden, zitten in het buitenland en kunnen niet terugkomen etc. Sollicitatie gesprekken zijn daardoor moeilijk te organiseren. Welke alternatieven zijn er? Ik noem er een paar:

Het online pré-assessment: een korte online test die een essentiële eigenschap meet en een leerzame ervaring genereert voor de sollicitant. Levert een duidelijke doorgaan / niet doorgaan beslissing op. Goedkoop, duidelijk en vermindert het aantal f2f gesprekken.

Het online assessment: levert meer en breder informatie op over intellect, persoonlijkheid, en drijfveren. En de daarmee samenhangende gedragscompetenties. Een perfecte voorbereiding voor een (online) interview. Zonder persoonlijk contact ontvang je informatie die een interview nooit zal opleveren. Meestal goedkoper dan het interview zelf.

Video: gesprekken voeren met video. Hiervoor zijn talrijke platforms beschikbaar zoals Zoom, Hangouts, Skype of Webex van Cisco. Tijdens het videogesprek kan ingegaan worden op bijvoorbeeld de resultaten van een online assessment.

Video interview

En daarna? Wel f2f contact? Tuurlijk wel. Samenwerken blijft mensenwerk. Maar dan wel op het einde van de procedure. Dan heb je inmiddels het persoonlijke contact met alle afvallers vermeden. En kun je alle aandacht geven aan het talent dat je graag in dienst wil nemen.

Het is al langer bekend dat vooral ongestructureerde interviews nauwelijks betrouwbare informatie opleveren op basis waarvan je functioneren zou kunnen voorspellen. Nu f2f contacten minder populair zijn, is het een goed moment om iets anders uit te proberen!

“Het sollicitatie proces is in feite een cyclus waarin je zoveel mogelijk bewijs verzamelt of iemand succesvol zal kunnen zijn. Dat gaat verder dan een indruk.”

Kansen voor recruitment en selectie - tot slot

Heb je het rustiger dan normaal? Doe eens gek, doe eens anders. Innoveer en zet kleine pilots uit om recruitment en selectie te verbeteren. En zeker als je getalenteerde medior en senior professionals wilt werven, is nu de tijd om actie te ondernemen.

Verandering-competenties

Heb je vragen?

Wil je meer weten, neem gerust contact met ons op.