Iemand die piekert, is niet stressbestendig?

Regelmatig krijgen wij de vraag: is deze kandidaat stressbestendig? De opdrachtgever definieert stressbestendigheid dan als ontspannen blijven onder druk. Altijd handig, toch?

Piloten en stress

In het verleden heb ik nogal wat piloten mogen assessen. Stressbestendig zijn is dan één van de selectie criteria. De persoonlijkheidseigenschap om rustig en vrij van angst te zijn in lastige situaties, is zeker voor piloten essentieel.

Mensen met deze eigenschap benaderen doorgaans de uitdagingen en stressfactoren in het leven met een gevoel van gemak, nemen dingen zoals ze komen en blijven relatief onaangedaan door externe druk. Ze kunnen een relaxte houding vertonen, een bereidheid om met de stroom mee te gaan, zelfs in gespannen of veeleisende situaties.

“Echter… Om stressbestendig te zijn dient een kandidaat een aanvullende eigenschap te hebben. En dat is piekeren. ”

Stress en zorgelijkheid

In de assessmentpsychologie is piekeren gelinkt aan de persoonlijkheidseigenschap zorgelijkheid. Hoewel zorgelijkheid vaak als een ongewenste eigenschap wordt gezien omdat mensen met deze eigenschap de neiging hebben zich te concentreren op mogelijke problemen, risico’s en negatieve uitkomsten waardoor ze vaak voorzichtig en bedachtzaam zijn, zorgt dit wel voor alertheid en scherpte. Daardoor zijn zorgelijke mensen vaak grondig, voorbereid en in staat om potentiële problemen te identificeren voordat ze zich voordoen. Dat is nuttig in situaties waarin zorgvuldige planning en aandacht voor details vereist zijn.

Elkaar versterkende eigenschappen

Terug naar de piloot. Een goede piloot zal ontspannen op de automatische piloot vliegen tijdens de vlucht naar Singapore. Maar als er waarschuwingslampjes gaan branden, staat de piloot meteen aan. De piloot handelt bedachtzaam, alert en geconcentreerd. Vooraf getrainde en gedrilde protocollen helpen daarbij.

De crux is dat ontspannen en zorgzame persoonlijkheidstrekken elkaar versterken. Aan de ene kant de kalmte en relativiteit als gevolg van de ontspannen persoonlijkheidstrek; en aan de andere kant de alertheid, directheid en grondige voorbereiding als gevolg van de zorgelijke persoonlijkheidstrek. Beide eigenschappen zijn nodig om scherp te kunnen handelen in stressvolle situaties. Deze combinatie komt echter niet vaak voor.

Bij het selecteren van kandidaten kan een oppervlakkige focus op de ‘relaxte’ eigenschap een valkuil zijn. Het risico bestaat dat de cruciale elementen van alertheid, scherpte en grondige voorbereiding die de ‘zorgzame’ eigenschap met zich meebrengt, over het hoofd worden gezien. Dit onderstreept het belang van een uitgebreide beoordeling die rekening houdt met alle relevante persoonlijkheidskenmerken.

Stressbestendig

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Assessment aanvragen

Direct bellen: 088 – 277 377 6