Bias bij selectie, dat wil je voorkomen. Of andersom: hoe richt je een zo eerlijk mogelijk selectieproces in? Fairness in de selectie van nieuwe collega’s betekent dat je bias moet voorkomen. Bias ontstaat door systematische fouten in de oordeelsvorming bij het selectieproces. Die fouten kunnen leiden tot adverse impact: kandidaten met bepaalde kenmerken worden dan structureel benadeeld. Bias op basis van cultuur, gender en leeftijd komt het meest voor. Bias zit in mensen, maar ook in systemen en programma’s. In dit blog heb ik 8 tips uit onze praktijk voor je op een rijtje gezet.
Selecteurs zijn net mensen. Vaak onbewust, komen zij tot oordelen die gebiast zijn. Hoe kun je dat voorkomen?
Naast het feilbare menselijke oordeel kan er in het selectieproces ook bias ontstaan door systemen en procedures. Welke bias kan hier ontstaan en hoe kun je deze bias verminderen?
Wil je nieuwe geluiden in jouw organisatie? Wil je vaker verrast worden door een nieuwe manier van problemen oplossen, een andere kijk op zaken? Begin dan met het verminderen van bias in de selectie processen. Hiring managers, recruitment, HR, kortom alle betrokkenen zullen hierdoor beter in staat zijn objectief talent te herkennen uit een veelheid aan doelgroepen. Wel zo handig in een schaarse arbeidsmarkt.
Or call: +31 88 – 277 377 6
To call directly: +31 88 277 377 6
Subscribe to new comments