In-house assessment bij Saint Gobain Construction Products

In-house assessment portal in de praktijk

Rian Mourik is HR directeur bij Saint Gobain Construction Products B.V. in onder meer Etten-Leur. Zij heeft in de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met diverse digitale psychometrische tools.

Medio 2017 koos Rian voor de inhouse services van Starcheck: da’s een combinatie van de clouddienst van HRorganizer.com en de inhoudelijke kennis van Starcheck.

“Bij Starcheck krijg ik per kandidaat ca 80 datapoints. Daar heb ik veel meer aan dan een geschreven rapport van een psycholoog.” – Rian Mourik, HR directeur

Keuze voor digitale assessment tooling

Online assessment snel en makkelijk

Rian Mourik is een fervent voorstander van online tools. Volgens haar bieden online assessment tools belangrijke voordelen. Rian: “Zij bieden lage kosten, zijn efficiënt en je hebt geen wachttijden. Je hebt geen gedoe meer met psychologische advies- en recruitmentbureaus. De data komt in eigen bezit en de planning heb je in eigen hand. Je verspilt geen tijd aan afstemming met externen. En omdat de kosten lager zijn, ga je het vaker gebruiken. Hierdoor neemt de kwaliteit en bruikbaarheid van je HR data toe.”

In-house assessment: meer voor minder

Voor Rian is uitbesteden geen optie meer. Ze zegt hierover: “Die geschreven rapporten bevatten een hoop tekst en geen vergelijkbare en overzichtelijke KPI’s. Ze kosten bovendien zo’n 1600-1700 euro en een medewerker die een dag weg is. Voor 90% minder krijg ik nu ca. 80 psychometrische datapoints, heb ik daardoor meer inzicht en kan ik beter vergelijken met andere kandidaten.” Meer voor minder dus.

“Met online assessments neem je trefzekere beslissingen. We maken mee dat sommige medewerkers die nu goed performen omdat ze in hun comfort-zone kunnen werken, een matige test maken. Dat schud je wakker. Want ineens heb je de mogelijke risico’s bij promotie wel helder op je netvlies.” – Rian Mourik, HR Directeur

Hoe maakt Saint Gobain Construction Products gebruik van de in-house assessment portal?

Saint Gobain Construction Products gebruikt de assessment portal in een 3-tal situaties:

  1. Bij het werven van personeel ondersteunt de portal het selectie proces
  2. Bij loopbaanvragen van eigen medewerkers helpt de assessment portal te kiezen tussen verschillende loopbaanpaden
  3. Voor coaching trajecten biedt de assessment portal alle data die nodig zijn voor een goede briefing aan het begin van het coaching traject en verdieping tijdens het coaching traject.

 

Coaching van talent krijgt bij Saint Gobain Construction Products bijzondere aandacht. Rian zegt hierover: “Het is bedoeld voor medewerkers die wij willen stimuleren hun carrière bij ons een boost te geven. Alle managers nemen 1 tot 2 mensen onder hun arm. Dat zijn mensen waaraan ze geen leidinggeven. We bieden deze medewerkers een uitgebreid online assessment programma aan.

Het niveau van het online assessment programma is afgestemd met de leidinggevende. Het assessment levert een uitgebreide set aan data op die we gebruiken voor briefing en verdieping. Het coaching traject bij Saint Gobain Construction Products wordt op deze manier als zeer waardevol en geloofwaardig ervaren, op de eerste plaats door de medewerker zelf.”

Het coaching traject bij Saint Gobain Construction Products richt zich uitsluitend op ontwikkelbare competenties. De assessment portal geeft namelijk precies aan welke competenties ontwikkelbaar zijn. De data van het online assessment wordt gebruikt om managers heel precies te briefen over coaching trajecten. De coaching gesprekken krijgen meer interactie omdat praktijk situaties kunnen worden vergeleken met de data uit het online assessment. Rian vult verder aan: “De combinatie van de competentie rapportage met de testscore rapporten maakt dat we een te ontwikkelen competentie kunnen aanwijzen mét de onderliggende factoren. Daardoor neemt het vertrouwen en de geloofwaardigheid voor de medewerker tijdens het coaching gesprek toe.”

Rian Mourik is klant bij Starcheck

“Gratis vernieuwen is voor executives een interessante propositie” – Rian Mourik, HR Directeur

In-house assessment: hoe organiseer je dat?

Afscheid nemen van bureaus en overstappen naar online tooling was voor Rian een no-brainer.

Rian: “Het coaching traject heeft iedereen doen inzien dat Starcheck een goed instrument biedt. Daarmee is de assessment portal een breed geaccepteerd instrument geworden.”

“Uiteindelijk draait alles om scores en resultaat. Met deze assessment portal kon ik aantonen dat de kosten enorm omlaag gaan terwijl tegelijkertijd de kwaliteit van de talentbeslissingen omhoog gaan, dankzij betere onderliggende data. Dan kun je innoveren tegen lagere kosten”

Inmiddels is het in-house assessment een geaccepteerd begrip geworden bij Saint Gobain Construction Products. Rian heeft van begin af aan veel aandacht besteed aan het acceptatie proces. Op de eerste plaats door telkens aan te tonen dat het werkt en goede resultaten oplevert!

Op de tweede plaats door managers te leren hoe om te gaan met testscore rapporten en competentie rapportages. Rian ziet erop toe dat de assessment rapportages op de juiste manier worden gebruikt én geïnterpreteerd.

Support bij in-house assessment portal

In sommige gevallen zou Rian meer de diepte in willen en belt ze een psycholoog van Starcheck. Dat is dan van echte meerwaarde. Rian: “Het gaat dan meestal over een specifieke case.

Even spiegelen dus. Met een partij die ons kent. Bijvoorbeeld over de interpretatie van een competentie of specifieke verbanden tussen enkele datapoints. De support van Starcheck is dan gemakkelijk en verhelderend.”

Assessment aanvragen

Direct bellen: 088 – 277 377 6